QiGong och Tai Chi

QiGong och Tai Chi är olika former av rörelse- och träningsformer med ursprung i kinesiska traditioner. Båda syftar till att stärka din kropps olika funktioner och system för att bevara och stärka din hälsa till kropp och själ. Detta sker genom att du får utföra rörelser i långsamt tempo under avspänning och med mental närvaro.
QiGong består ofta av olika rörelser som var och en kan repeteras enskilt eller sättas ihop till en serie. Det finns många olika sorters QiGong och den som erbjuds inom vården kallas ofta för ”medicinsk QiGong”. Med det menas att rörelserna har en dokumenterad medicinsk effekt och kan användas som behandling vid olika tillstånd och symptom.

I Tai Chi är rörelserna sammansatta i en rörelsekedja, en form av koreografi, som du lär dig utföra tillsammans med sin behandlare. Det finns flera olika former av Tai Chi och det som används inom vården är anpassat efter vårdtagarens behov och förutsättningar.

Genom träningen stärks inte bara dina muskler, leder och ligament utan även blodcirkulationen, immunsystemet och nervsystemet samt koncentrationsförmågan och den mentala närvaron. Behandlingen har bevisad effekt vid flertalet olika tillstånd såsom vid smärta, sömnstörningar, depression, ångest, stressproblematik, reumatiska tillstånd, hjärt- och lungsjukdomar, diabetes, balansproblem, Parkinsons och andra neurologiska tillstånd.
QiGong och Tai Chi passar alla oavsett ålder eller kön. Rörelserna kan utföras stående likväl som sittandes.
Lämplig klädsel vid behandling är lösa och bekväma kläder, antingen i strumpor eller inneskor. Joggingskor är inte lämpliga. Kom gärna lite innan utsatt tid.